“… ezüstben foglalt aranyos Griff köröm, Mellyen Méltóságos Gróff Eszterhás Familia Czímere vagyon…” Műkincsek az Esterházy-család történetének szolgálatában 2022 október 04. – # Mindennapok története

Bódai Dalma, a Magyar Nemzeti Múzeum munkatársa cikkében az Esterházy-kincstárban található “griff köröm” családi titkait járja körül. Eközben arra is fényt derít, hogy miként színlelte Esterházy Pál a 17. század közepén kötődését az angol uralkodóházhoz. A cikk a Sorsfordító virtuális családtörténeti kiállításhoz kapcsolódik, amely a Magyar Nemzeti Múzeum és az MTA Lendület Családtörténeti Kutatócsoport közös projektjeként készült.

A 16. századtól kezdődően, mikor a könyvnyomtatás és a földrajzi felfedezések nyomán kitáguló világ újdonságai a reneszánsz ember csillapíthatatlan kíváncsiságával és tudásvágyával találkoztak, létrejött egy olyan gyűjteménytípus, melynek célja már nem csupán az értékfelhalmozás volt (főként könnyen pénzzé olvasztható ötvösművek formájában), hanem egyfajta reprezentációs műfajjá lépett elő. Ezek a gyűjtemények voltak az ún. Kunstkammer-ek. A korábbiaktól eltérően a Kunstkammerek nyitottak voltak, s ha bárki nem is, de az adott gyűjtő társasági köre megtekinthette a bennük felhalmozott kincseket, természeti ritkaságokat és műremekeket. A Kunstkammer ily módon az adott gyűjtő személyes vagy családi hatalmi-politikai reprezentációjának egyik alkotóelemévé is válhatott. A tárgyakon keresztül mutatta meg saját, illetve családja, rokonsága befolyását, például címeres ötvösművekkel, vagy (a családi emlékezet szerint) egy-egy uralkodóhoz vagy más neves személyhez kötött tárgyakon keresztül.

*

A cikk a Bölcsészettudományi Kutatóközpontban megvalósuló NKFIH Tudományos Mecenatúra Katt(anj) a tudományra! (MEC-N140829) projekt keretében készült.