Egy pszichiátriai gyűjteménybe zárt barátság története – beszélgetés Perenyei Mónikával és Szilágyi Judittal 2021 június 09. – # Glossza

Jelenetek az elmegyógyintézet életből. Portrék az orvosokról és betegtársakról. Festmények, fényképek, tárgyak egy elzárt világból és levelek a külvilághoz kapcsolódó családtagoknak, barátoknak. Küzdés a művészeten keresztül a megértés és az értelmes élet lehetőségéért. A Bölcsészettudományi Kutatóközpont tudományos ismeretterjesztő podcast-sorozata, a Glossza ötödik adásának vendégei Perenyei Mónika, a BTK Művészettörténeti Intézetének tudományos munkatársa, az MTA Pszichiátriai Művészeti Gyűjteményének vezetője és Szilágyi Judit, a Petőfi Irodalom Múzeum muzeológusa voltak.

A Pszichiátriai Művészeti Gyűjtemény „pszichiátriai múzeumként” működik a Bölcsészettudományi Kutatóközpontban. Izgalmas szeletét kínálja a magyar vizuális kultúrának. Az orvosok és betegek egyszerre voltak lakói és formálói az elmegyógyintézetnek, illetve alkotói a tébolydában megnyílt elmeügyi múzeumnak, amely későbbi gyűjteményként került a Művészettörténeti Intézethez. De hogyan kapcsolódik össze a vizuális kultúra, a művészet és a tudomány az elmeorvosok által támogatott művészeti alkotás öndokumentáló folyamatában? Hogyan működik a gyűjtemény egy kórházi és hogyan egy tudományos környezetben? A vizualitás, a lélekgyógyászat és az elmegyógyászat összefüggései egyaránt előkerültek az adásban.

Ahogyan az a fotó is, amely egy festményt ábrázol, és amelyről kiderült, hogy egy régi barátság darabja. Két gyűjteményből, két, különböző szálakon futó kutatáson keresztül bontakozik ki Pál István festő és Füst Milán író évtizedeken át tartó barátsága. Füst kiállhatatlan és nehéz természete ellenére élete végéig kitartott az elmegyógyintézetbe zárt képzőművész mellett. Pál számára Füst jelentette a kapcsolatot a külvilággal és a saját múltjával. A közös gyökerek, (ön)reflexiók, mélylélektani kérdések, a konfliktusos zsidó identitás, a művészethez való szenvedélyes kapcsolódás egy életre összekötötték az írót és a festőt. Az egyszerre és hasonlóan ívelő pályák azonban korán eltértek egymástól: míg Füst Milánnak sikerült kiteljesednie, addig Pál Istvánnak ezt betegsége lehetetlenné tette. 1944 júniusában pedig végérvényesen megszakadt Pál élete: a gyöngyösi kórház elmeosztályáról hurcolták el, majd vélhetően Auschwitzban meghalt.

A Glossza ötödik adása meghallgatható Spotify-on, és Soundcloud-on.

További információ a Glossza Instagram és Facebook oldalán.