Forradalom a hátsó udvarban – beszélgetés Apor Péterrel és Grecsó Krisztiánnal a Glossza 8. adásában 2021 szeptember 23. – # Glossza

Posztháború, antiszemitizmus, kisvárosi erőszak. Hogyan közelít a történész és az író ugyanahhoz a történethez? Milyen utóélete van egy tizenöt évvel ezelőtt megjelent regénynek? Mi közük van a meséknek az 1945 utáni pogromokhoz? Kérdéseinkre egy különleges helyszínen, a Róth Miksa Emlékházban felvett adásban kaptunk választ. A Glossza legutóbbi epizódjában Apor Péterrel, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet történészével és Grecsó Krisztián íróval beszélgetünk.

Az adás apropóját Apor Péter frissen megjelent Forradalom a hátsó udvarban című könyve adta, ami újítóan, a történeti antropológia eszközkészletével és mikrotörténeti elemzésekkel közelíti meg a második világháború után zajló magyarországi antiszemita és egyéb kollektív erőszakcselekmények történetét. A beszélgetőpartnerek közötti közös pontot egy konkrét eset: a szegvári pogrom története jelenti. Az eseménysort Grecsó Krisztián: Isten hozott című első regényében dolgozta fel egy rejtélyes naplóhoz kötődő identitáskeresés és kisvárosi múltfeltárás történetén keresztül. 

A beszélgetés során kitértünk a pogromokat megelőző és övező közösségi mítoszteremtés módozataira, a mindkettőjük által használt mese mint elbeszélésforma jelentőségére. Emellett szó esett még a szegvári eset a közösségi emlékezetben való meggyökerezettségéről, az ilyen vagy ehhez hasonló történetek részben fel- és fel nem dolgozásáról mint sajátosan kelet-európai jelenségről. 

A Glossza nyolcadik adása meghallgatható Spotifyon, Soundcloudon és Youtube-on. 

További információ a Glossza Instagram és Facebook oldalán.