Esterházy László páncélinge – Legenda és valóság 2022 október 19. – # Mindennapok története

Tompos Lilla, a Magyar Nemzeti Múzeum nyugalmazott munkatársa cikkében azt mutatja be, hogy milyen legendák fűződnek Esterházy Miklós nádor második fiának, Lászlónak halálához és páncélingéhez. A cikk a Sorsfordító virtuális családtörténeti kiállításhoz kapcsolódik, amely a Magyar Nemzeti Múzeum és az MTA Lendület Családtörténeti Kutatócsoport közös projektjeként készült.

Az Esterházy kincstárban az ötvösművek, textíliák mellett ruhákat, közöttük „ szeginy Esterhás László vörös atlacz …Pánczér Üngő”-jét is őrizték. A műtárgyakat 1918-ban a fraknói várból Budapestre szállították, és az Iparművészeti Múzeumban helyezték el, majd a II. világháború alatt herceg Esterházy Pál a kincsekkel megrakott ládákat a budai, Tárnok utcai palotájának pincéjébe menekítette. A ház azonban bombatalálatot kapott, a tároló ládák egymásba roskadtak, szétporladtak. 1949-ben kezdődött meg az épület pincéjében tárolt műkincsek feltárása (1. kép), melyek közül több ma is romos állapotban látható a 2022-ben Opus 735 címmel megnyílt kiállításban az Iparművészeti Múzeum bezárt épületében.  A gyűjtemény egy része teljesen megsemmisült, a nemesfém tárgyak közül több megolvadt, mások töredékesen maradtak ránk, míg néhányat a restaurátorok szakértői munkájának köszönhetően, majdnem az eredeti állapotába visszaállítottak.

*

A cikk a Bölcsészettudományi Kutatóközpontban megvalósuló NKFIH Tudományos Mecenatúra Katt(anj) a tudományra! (MEC-N140829) projekt keretében készült.