“UTÁLT, TÖRVÉNYTELEN ÉS ERKÖLCSSÉRTŐ VISZONY” – EGY BUDAI ORVOS KETTŐS ÉLETE AZ 1880-AS ÉVEKBEN 2018 szeptember 12. – # Mindennapok története

Nagy Sándor (Budapest Főváros Levéltára) posztjában egyszerre találkozunk “hagyományosan” – a szülők halála miatt – és “modern módon” – válás következtében – létrejött mozaikcsaládokkal. A szerzőnek hamarosan megjelenő könyvében számos érdekes történeten keresztül tudhatjuk meg, hogyan kezdett a válás a hétköznapi gyakorlat részévé válni Budapesten a 19. században. 

A 19. századi családokkal és családi élettel kapcsolatban mindmáig számos sztereotípia, tévhit él. Nosztalgiával gondolunk vissza a „viktoriánus” korszak többgenerációs, sokgyermekes, kifelé erőt, tiszteletreméltóságot és stabilitást sugárzó polgári családjaira, amelyeket az élet viharait elhárító, kenyérkereső férjek és az otthon melegéről gondoskodó feleségek – idővel tisztességben megőszült urak és matrónák – tartottak össze. Ezzel a képpel összeférhetetlen a házasságok zátonyra futása, a házasságtörés, a különválás és a vadházasság jelensége: a házasélet eme „deviáns” viselkedésformáit még a történészek is hajlamosak a korabeli munkásosztálybeli párokhoz társítani. (A kor kettős moráljáról bővebben a blogon: A botrányt kerülni kellett” – Szexualitás és prüdéria a boldog békeidőkben)